top of page
  • Skolehjemsamarbejde

8 tips til en god skrivestartNår dit barn skal i gang med at skrive, kan det være svært at hjælpe barnet på vej, uden at rette for meget, og derved risikere at tage motivationen fra dit barn. For at støtte udvikling af børns skriftsprog, er der udviklet en bestemt teknik, der kaldes børnestavning - og her kan du få tips til hvordan du kan støtte dit barn i at børnestave.

Børnestavning?

Børnestavning er en skrivepædagogisk tilgang, der tager udgangspunkt i Kjeld Fredens og Jørgen Frost' forskning omkring børns sprogudvikling. Ved børnestavning er den vigtigste regel, at der ikke kan findes stavefejl. Børnestavning fungerer nemlig ved, at børnene skriver ordene som de selv synes, at de lyder. At barnet på denne måde forsøger sig frem vil give barnet succesoplevelser med at skrive, der medfører en øget lyst til at arbejde videre med skrivningen. Barnet vil også opleve, at det relativt hurtigt kan skrive længere sætninger eller tekster og derigennem se sine bogstaver og skrift have en betydning og en mening.

8 tips

Magasinet skolebørn har samlet otte god råd til dig som forældre, når du skal støtte dit barns skriftsproglige udvikling.

  1. Motivation er alt. Ros dit barn for at finde på en historie, høre forskellige lyde og skrive bogstaver.

  2. Intet er forkert. Dit barn skriver jo det, han hører, (selv om du er vant til en anden stavemåde)!

  3. Stav ikke for dit barn. Hjælp ham i stedet til at kunne selv.

  4. Hold et positivt fokus. Hvis fire ud af fem bogstaver er spejlvendte, så ros det ene, der vender rigtigt!

  5. Skriv med et formål. Skriv huskesedler sammen og alle de julekort, påskekort, postkort og gækkebreve I orker.

  6. Drop sammenligninger. Det vigtige er, at dit barn rykker selv – måske er det fra at skrive en linje til to linjer?

  7. Lær håndfonemer. Hvert bogstav har et tegn, I kan vise med hånden. Det hjælper mange børn at kunne kæde lyde sammen med bevægelser. Find en guide til håndfonemer på Lydhuset.dk

  8. Styrk dit barns motorik. Hvis det kræver store anstrengelser for dit barn at skrive bogstaverne, kan det hjælpe at prioritere lege, der styrker motorikken.

Dette skriv er inspireret af skoleborn.dk og tipsene er lånt herfra. Ønsker du læse mere herom, kan du gøre det på http://www.skoleborn.dk/aug_2015/guide-til-bornestavning.html

#forældre

bottom of page